ساختمان ناخن بخش 1
ناخُن بخشی از دستگاه پوششی انسان است که فاقد عصب یا خونرسانی است. بخشهای دیگر این دستگاه پوست، مو و غشاء مخاطی هستند.
صفحات حفاظتی که ناخن نامیده میشوند، انتهای انگشتان دست و انگشتان پا را میپوشانند. ناخنها اساساً از کراتین که یک پروتئین درشت مولکول در مو و پوست است، تشکیل شدهاند.
ساختمان ناخن بخش 1
جدا از جاذبه آرایشی، ناخنها وظایف دیگری نیز بعهده دارند از جمله کمک به بلند کردن اجسام با ایجاد تکیهگاه برای بافت انگشتان یا دست کاری اجسام و از همه مهمتر آن که ناخنها سلامت عمومی بدن را بازتاب میدهند.
ناخنهایی که به راحتی میشکنند و ترک میخورند از مشکلات احتمالی تغذیهای خبر میدهند. کمبود ویتامین A و کلسیم باعث خشکی و ورقه ورقه شدن پوست میشود. کمبود پروتئین، فولیک اسید، ویتامین B که برای رشد سلولها و احیای سلولهای مرده ضروری است و کمبود ویتامین C موجب افتادن ناخنها میشود.
کمبود پروتئین باعث ایجاد راه راههای سفید بر روی ناخنها میشود. یک نوع کمبود اسید ممکن است باعث ترک خوردن و دو نیم شدن ناخنها شود.
ساختمان ناخن بخش 1
ساختمان ناخن دست :
ساختمان ناخن از 3 قسمت سرناخن، صفحه ی ناخن و ریشه ی ناخن که در زیر پوست قرار گرفته است تشکیل شده است.
لبه ی آزاد ناخن :
قسمتی از ناخن است که از نوک انگشتان فراتر رفته و مانیکور یا پدیکور روی آن انجان می شود. وظیفه ی این قسمت محافظت از بافت زیرین و نوک انگشت است.
صفحه ناخن :
صفحه ناخن از لایه ای از سلول های شاخه ی فشرده و شفاف تشکیل شده و هیچ گونه عصب و رگ خونی در آن نیست و قسمت اصلی بدنه ی ناخن را می سازد.
بستر ناخن :
قسمتی از پوست است که بدنه ی ناخن، روی آن قرار دارد و مانند بستری صفحه ی ناخن را در خود جای داده است و به جز قسمت لبه آزاد باعث ثابت شدن ناخن در محل خود می شود.
ماتریکس :
ماتریکس بخشی از ناخن است که در زیر ریشه ی ناخن گسترش دارد و حاوی عصب، لنف و رگ های خونی است. ماتریکس باعث به وجود آمدن ناخن است، به نحوی که موجب سخت شدن سلول های آن می شود.
ساختمان ناخن بخش 1
چین ناخن :
چین ناخن تکیه گاه ناخن، در سه سمت چپ، راست و پایین می باشد .
لانولا ( ماهک ) :
لانولا روی ماتریکس قرار دارد و از قسمت های دیگر روشن تر است. ( قسمت هلالی شکل سفید رنگ که در ته ناخن مشاهده می شود ) لانولا یا ماه نیمه در قسمت پایه ناخن می باشد که بیشتر در ناخن شست دیده می شود. و بسیاری از سلول های ماتریکس را در خود جای می دهد.
علت سفید بودن لانولا این است که سلول های آن هنوز کراتینه نشده و به تکامل نرسیده اند، همچنین انعکاس نور در قسمت اتصال ماتریکس به بافت بستر ناخن، باعث روشن شدن رنگ لانولا است.
کوتیکول :
قسمتی از پوست است که ابتدای صفحه ناخن را در بر گرفته و نرم می باشد. عمل حفاظت از ماتریکس در مقابل عفونت را انجام می دهد. کوتیکول ناخن یک ضدآب است و از ورود باکتری به قسمت ماتریکس جلوگیری می کند.
اگر کوتیکول در ناخن آسیب ببیند، رشد ناخن با مشکل مواجه میشود و مختل خواهد شد. کوتیکول و به طور کلی ناخن میتواند بازتابی از سلامت بدن باشد.
بافت کوتیکول و ناخن بسیار به مواد معدنی و ویتامینها وابسته هستند. هرچقدر این موارد در ناخنها بیشتر باشند، بافت ناخن محکمتری خواهید داشت و هرچقدر وجود این مواد در ناخن شما کمتر دیده شوند، باید انتظار داشته باشید که به سرعت ناخن شما ترک بخورد یا حتی بشکند.
همانطور که در بخش قبل گفته شد، کوتیکول ناخن ناظر رشد ناخن است و میتواند فرآیند بلند شدن آن را مختل کند. به علاوه کوتیکول ناخن منبعی برای جمع شدن مواد مغذی و معدنی است.
از دیگر دلایلی که برای مهم بودن کوتیکول میتوان نام برد، محافظت از پوست در برابر آب، باکتریها و موارد این چنینی است. کوتیکول به عنوان لایهای محافظ عمل میکند، پس باید از آن به خوبی مراقبت کنید تا دچار آسیب نشود. خشک شدن آن میتواند آسیبهای جدی و طولانی مدتی به ناخن بزند و زیبایی و سلامت شما را به خطر بیاندازند.
ساختمان ناخن بخش 1 :
رشد ناخن :
ریشه ی ناخن از رشد ماتریکس به وجود می آید. رشد ناخن تحت تاثیر سلامتی، بیماری و تغذیه است. ناخن به طرف جلو رشد کرده و رشد آن از ماتریکس شروع می شود و تا لب انگشت ادامه دارد.
رشد ناخن در هر ماه حدوداً 3میلی لیتر می باشد. سرعت متوسط رشد در بزرگسالان 8/1 اینچ در هر ماه است. رشد ناخن از دیگر اجزای بدن بیشتر است، حتی بعد از مرگ تا مدتی به رشد خود ادامه می دهند. اگر چنانچه به هر دلیل ناخن یکی از انگشتان دست کشیده شود، شکل گیری ناخن جدید بین 100تا 150 روز طول می کشد.
اگر تغذیه صحیح باشد رشد ناخن نرمال است و در جوانان رشد ناخن بیشتر از افراد مسن است. مدت رشد ناخن از کوتیکول تا لبه آزاد در دست 6ماه و در پا 12ماه می باشد. رشد ناخن در انگشت وسط بیشتر، در انگشت شست کمتر و ناخن انگشت کوچک، کندترین رشد را دارد. رشد ناخن در مردان، کودکان کمتر از 14 سال و زنان باردار نسبت به سایرین افزایش بیشتری دارد
ساختمان ناخن پا :
ساختمان ناخن پا نیز دقیقاً مانند ساختمان ناخن دست است؛ فقط رشد ناخن پا از ناخن دست کمتر ( رشد ناخن های انگشتان پا از همه کندتر و حدود 2/1تا3/1 میلی متر در مقایسه با ناخن های دست است ) و ضخامت آن نسبت به ناخن دست بیشتر است. حالت ناخن، مانند پوست نشان دهنده حالت عمومی سلامتی بدن است .
امیدوارم این مطلب (ساختمان ناخن بخش 1) برای شما مفید بوده باشد .